Alles over haaruitval: Oorzaken, symptomen en behandeling bij ziekte

Artikel: Haaruitval Ziekte

Haaruitval Ziekte: Oorzaken, Symptomen en Behandeling

Haaruitval is een veelvoorkomend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben. In sommige gevallen kan haaruitval het gevolg zijn van een onderliggende ziekte of aandoening. Het is belangrijk om de mogelijke medische redenen voor haarverlies te begrijpen en te weten hoe dit behandeld kan worden.

Oorzaken van Haaruitval door Ziekte

Er zijn verschillende ziekten en aandoeningen die haaruitval kunnen veroorzaken. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

 • Alopecia Areata: Een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de haarzakjes aanvalt, resulterend in haarverlies.
 • Schildklieraandoeningen: Problemen met de schildklier, zoals hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie, kunnen haarverlies veroorzaken.
 • Anemie: Een tekort aan rode bloedcellen kan leiden tot onvoldoende zuurstoftransport naar de haarschachten, wat haaruitval kan veroorzaken.
 • Lupus: Een auto-immuunziekte die ontsteking en schade aan verschillende organen veroorzaakt, waaronder de hoofdhuid en haarzakjes.

Symptomen van Haaruitval door Ziekte

De symptomen van haaruitval als gevolg van een ziekte kunnen variëren afhankelijk van de onderliggende aandoening. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Verminderde haardichtheid op bepaalde delen van de hoofdhuid
 • Dunner wordend haar over het hele hoofd
 • Kale plekken of ronde plekken op de hoofdhuid
 • Breekbaarheid en broosheid van het haar
 • Jeuk of irritatie op de hoofdhuid

Behandeling van Haaruitval door Ziekte

De behandeling van haarverlies als gevolg van een ziekte is afhankelijk van de specifieke diagnose. Het is belangrijk om een medische professional te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelplan. Enkele mogelijke behandelingsopties zijn:

 • Medicatie om de onderliggende ziekte te behandelen
 • Hormoontherapie om hormonale onevenwichtigheden aan te pakken
 • Aanpassingen in dieet en voedingssupplementen om eventuele tekorten te corrigeren
 • Lasertherapie of PRP-behandelingen om haargroei te stimuleren

 

7 Tips om Haaruitval door Ziekte te Voorkomen en te Behandelen

 1. Zorg voor een gezonde en gebalanceerde voeding om haaruitval te verminderen.
 2. Vermijd stress, aangezien dit haaruitval kan verergeren.
 3. Gebruik milde haarproducten die de hoofdhuid niet irriteren.
 4. Raadpleeg een arts bij aanhoudende haaruitval om de oorzaak te achterhalen.
 5. Masseer regelmatig de hoofdhuid om de bloedcirculatie te stimuleren.
 6. Vermijd strakke kapsels die aan de haren trekken en de hoofdhuid belasten.
 7. Neem voldoende rust en slaap om het herstel van het haar te bevorderen.

Zorg voor een gezonde en gebalanceerde voeding om haaruitval te verminderen.

Zorg voor een gezonde en gebalanceerde voeding is essentieel om haaruitval als gevolg van ziekte te verminderen. Voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en eiwitten spelen een cruciale rol bij het behoud van een gezonde haargroei. Door te kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze voedingsstoffen, zoals groene bladgroenten, noten, zaden, vis en mager vlees, kun je de gezondheid van je haar ondersteunen en haaruitval helpen voorkomen. Een evenwichtige voeding draagt bij aan de algehele gezondheid van het lichaam en kan een positieve invloed hebben op de conditie van je haar en hoofdhuid.

Vermijd stress, aangezien dit haaruitval kan verergeren.

Het vermijden van stress is essentieel als het gaat om het beheersen van haaruitval veroorzaakt door ziekte. Stress kan een negatieve invloed hebben op ons lichaam en kan haaruitval verergeren. Door stress te verminderen en gezonde copingmechanismen toe te passen, zoals meditatie, yoga of mindfulness, kunnen we de impact van stress op ons haar verminderen en bijdragen aan een gezondere haargroei. Het is belangrijk om zelfzorgprioriteit te geven en manieren te vinden om stress te beheersen voor een algehele welzijn van zowel ons lichaam als onze haardos.

Gebruik milde haarproducten die de hoofdhuid niet irriteren.

Het gebruik van milde haarproducten die de hoofdhuid niet irriteren is een belangrijke tip bij haaruitval als gevolg van ziekte. Aggressieve chemicaliën en ingrediënten in haarproducten kunnen de gevoelige hoofdhuid verder beschadigen en het haarverlies verergeren. Kies daarom voor producten die zacht zijn voor de hoofdhuid en vrij zijn van agressieve sulfaten, parabenen en synthetische geurstoffen. Door te kiezen voor milde haarproducten kun je de gezondheid van je hoofdhuid bevorderen en haaruitval helpen verminderen.

Raadpleeg een arts bij aanhoudende haaruitval om de oorzaak te achterhalen.

Het is van groot belang om een arts te raadplegen bij aanhoudende haaruitval, vooral wanneer het vermoeden bestaat dat er een onderliggende ziekte in het spel is. Een medische professional kan de juiste diagnose stellen en de specifieke oorzaak van het haarverlies vaststellen. Door tijdig hulp te zoeken, kunnen passende behandelingen worden gestart om de haaruitval aan te pakken en eventuele gezondheidsproblemen effectief te behandelen. Het advies en de begeleiding van een arts zijn essentieel voor een doeltreffende aanpak van haaruitval als gevolg van ziekte.

Masseer regelmatig de hoofdhuid om de bloedcirculatie te stimuleren.

Het regelmatig masseren van de hoofdhuid is een eenvoudige en effectieve tip om haaruitval als gevolg van ziekte te helpen verminderen. Door de hoofdhuid te masseren, wordt de bloedcirculatie gestimuleerd, wat kan bijdragen aan een betere voeding van de haarzakjes en het bevorderen van haargroei. Deze eenvoudige handeling kan niet alleen ontspannend zijn, maar ook een positieve invloed hebben op de gezondheid van het haar en de hoofdhuid. Het is een natuurlijke manier om de conditie van het haar te verbeteren en eventueel haarverlies te verminderen.

Vermijd strakke kapsels die aan de haren trekken en de hoofdhuid belasten.

Het vermijden van strakke kapsels die aan de haren trekken en de hoofdhuid belasten, is een belangrijke tip bij het omgaan met haaruitval als gevolg van ziekte. Door strakke kapsels te vermijden, wordt overmatige druk op de haarzakjes voorkomen, wat kan leiden tot haarbreuk en verergering van haarverlies. Het is essentieel om de hoofdhuid en het haar zachtjes te behandelen om verdere schade te voorkomen en een gezonde haargroei te bevorderen.

Neem voldoende rust en slaap om het herstel van het haar te bevorderen.

Het is belangrijk om voldoende rust en slaap te nemen om het herstel van haaruitval als gevolg van een ziekte te bevorderen. Tijdens de slaap krijgt het lichaam de kans om te herstellen en te regenereren, wat essentieel is voor een gezonde haargroei. Door voldoende rust te nemen, kunnen stressniveaus worden verlaagd en kan het immuunsysteem worden versterkt, wat op zijn beurt kan helpen bij het verminderen van haarverlies en het bevorderen van een gezonde haargroei. Het is daarom aan te raden om een goede slaaproutine te volgen en voldoende rust te nemen om het herstelproces van haaruitval ziekte te ondersteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.